Pirotechnikai effektek A-tól Z-ig – 2. rész

Mostani írásunkban folytatjuk a sokoldalú pirotechnikai effektet bemutatását. Ezeket a változatos jelenségeket sokféle eszköz segítségével (pl. csövek, táblák stb.) lehet előidézni. Természetesen a pirotechnikus feladata annak eldöntése, – az alkalmazás helyétől, a rendezvény jellegétől, valamint a költségvetéstől függően – hogy melyik eszközzel lehet látványos, valamint biztonságos szórakoztatást nyújtani.

 

 • Sugár (Gerb) – Ilyen pirotechnikai effekttel már sokan találkozhattak. Lényegében ugyanaz, mint a születésnapi tortán található csillagszóró, csak előfordulhat sokkal nagyobb kivitelben is. A szikrák szökőkutja változatos formában jelenhet meg – ide tartozik például a szökőkút, a síp, valamint a vízesés is.

 

 • Szász kerék vagy egyszerűen csak kerék (Saxon wheel) – Kedvelt pirotechnikai jelenség a tűzijátékok során. Az effekt előállítása csövekből történik, amelyek szikrázó kerekeket hoznak létre, amelyek – a rakétasorhoz képest – tartós látványosságot nyújtanak.

 

 • Tűzgolyók / Aknavető (Fireballs / Mortar Hits) – Megint egy tűzijátékok során ismert jelenség. Rövid csöves eszközből füstös, gördülő tűzgolyót lövellenek ki

 

 • Többcsöves eszköz (Multi-Tube Article) – Íme egy eszköz, amely nagymestere az ismétlődő hatásoknak. A pirotechnikai effektek sorozatát olyan több oldalra kilövő lemez állítja elő, melyeket úgy terveztek, hogy azok egymás után működjenek. Ennek a láncreakciónak köszönhetően a többszörös villanások és robbanások garantáltak, igen látványos szórakozást nyújtva a nézőközönségnek.

 

 • Üstökös vagy meteor (Comet) – Belső és külső térben is használatos pirotechnikai jelenség. Olyan élénk színű, égő labdacsok képződnek, amelyek hullócsillagokra hasonlítanak. Tökéletes lehet alkalmazása például egy könnyű zenei koncertnél, ahol az énekes mögül lövellhetnek ki a szikrázó lángok.

 

 • Villanó pamut vagy szikrázó zsinór (Flash Cotton/Sparkle String) – Nitrátos pamutszál (nitrocellulóz) segítségével állítják elő a pirotechnikai jelenséget.

 

 • Villanó papír (Flashpaper) – Nagyon hasonló az előállítása az előbb bemutatott villanó pamuthoz. Itt azonban a selyempapírra hasonlító nitrátos, vagyis nitrocellulózzal átitatott papírlapok meggyújtása történik. Mivel a papír kisebb méretű, ezért a hatása is rövidebb. Elsősorban illuzionisták szokták alkalmazni.

 

 • Villanó üst (Flash Pot) – Ahogyan a neve is mutatja, az effekt alakja egy edény formájához hasonlatos. Előállítása rövid fémtartály segítségével történik, amelyet bináris porokkal töltenek meg. Ezek füstöt, villanást vagy szikrákat hoznak létre. Bár az egész jelenség néhány pillanat alatt lezajlik, azonban van a „stroboszkópos” változata (Strobe Flash Pot) tartósabb, mert a bináris porok úgy égnek el, hogy azok villanások sorozatát produkálják.

 

 • Villanó tálca vagy szétváló akna (Flash tray/split mine) – Belső és külső térben egyaránt alkalmazható pirotechnikai effekt. Előállítása az egyik oldalán levágott hosszú cső segítségével történik, amelynek köszönhetően a fényhatás lemez-szerűen jelenik meg.

 

 • Világítórakéta vagy jelzőfény (Flare/torch) – Nem csak látványos, hanem rendkívül hasznos jelenség a világítórakéta. Nem csoda, ha a szórakoztató iparon túlmenően például a hajózásban is alkalmazzák. Ezek a rövid, ámde nagy intenzitású lángok különböző színekben égnek át, garantáltan felhívva magukra a figyelmet – akár több kilométeres körzetben is.

 • Zuhatag (Falls) – Talán minden év augusztus 20-jának a leglátványosabb mozzanata, amely egyben a tűzijáték záróakkordját is jelenti. Bizonyos, hogy különleges effektről van szó, mert a többi jelenséggel ellentétben ennek nincsen teljes röppályája, csak a lefelé zuhanását figyelhetjük meg. Előállítása titán hajtógázzal történik, amelyet nyitott végű csőben égetnek el. Az eredmény pedig a páratlanul szép tűzfüggöny, amelyet a leeső szikrák sokasága vált ki.
Setări cookie